Kurssikuvaus Saaristopäällikkö

Kenelle Olet purjehtinut jonkin verran, ehkä useita vuosia, miehistön jäsenenä ja haluat itsenäistyä. Kurssille tulijoiden taustat vaihtelevat, kaikille yhteistä on halu kehittää harrastustaan uudelle tasolle.
Lähtötaso Aktiivinen toiminta miehistötehtävissä ainakin yhden purjehduskauden verran. Moottorivenekokemus saattaa osittain korvata purjehduskokemusta.
Navigaatioliiton saaristomerenkulun tutkinto tai vastaavat tiedot auttavat merkittävästi navigoinnin käytännön harjoittelua.
Sisältö Painopiste on navigoinnilla päivällä, veneen peruskäsittelyssä ja kippariharjoittelussa purjeiden säätöjä unohtamatta. Sään vaikutus on vahvasti esillä. Veneen tekniikan perusteet sekä aluskohtaisten turvavälineiden käyttö ovat päivittäin esillä. Pääset myös kokeilemaan meri-VHF -radion käyttöä. Väistämissäännöt ovat esillä käytännön tilanteissa, myös ympäristöasiat tulevat tutuiksi.
Kesto Kurssin vähimmäispituus on 4 päivää.
Toteutus Kurssimuotoja on useita rungon muodostuessa retkikurssista, jolloin asutaan veneessä.
Kolmen päivän retkikurssia pitää täydentää vähintään kahdella teemaharjoituksella.
Neljä päivää tai kauemmin kestävät kurssit sisältävät koko kurssiohjelman. Näitä kursseja voi olla sekä kotivesillä että kauempanakin.
Asumme ja elämme veneessä. Oppilaat huolehtivat kukin vuorollaan keittiöstä, samoin veneen päivittäisistä huoltotoimenpiteistä.
Roolit kiertävät päivittäin; kippari, navigaattori ja kansimies.
 Tavoite Itsenäinen veneen hallinta päiväsaikaan suotuisissa olosuhteissa lähivesillä.
Tämä tarkoittaa hyvää miehistötaitorutiinia, kykyä hallita retkipurjevenettä koneella satamissa sekä navigoinnin perusteiden hallintaa käytännössä. Osaat ottaa sään vaikutuksen huomioon ja sinulla on valmiudet toimia myös  kriisitilanteissa mukaan lukien mies-yli-laidan (M.O.B.) -tilanne.